Aromat włoskiej kawy

szkolenia dla baristów

Część osób nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki świeżo zaparzonej kawy. Ma ona wyjątkowy aromat i skutecznie pobudza nas do działania. Dlaczego jest taka niesamowita i co sprawia, że króluje w wielu domach na całym świecie? To kofeina jest jej głównym składnikiem. Warto pamiętać, aby wybierać kawy dobrej jakości.

Sprzedaż kawy odbywa sie obecnie na całym świecie i ciężko znaleźć kogoś, kto nie zna tego napoju. Zarówno kawa włoska jak i taka parzona na inne sposoby znajduje swoich zwolenników. Wiele osób docenia kawę przygotowywaną w ekspresie ciśnieniowym. Jest przepyszna i często gości na naszych stołach. Często również chętnie częstujemy nią gości. Niektóre osoby wolą jednak herbatę ze względu na to, że jest delikatniejsza dla żołądka. Niektóre osoby uważają, że należy pić kawę z odrobiną cukru, ponieważ nie podrażnia wtedy trzustki i pozwala dobrze funkcjonować narządom. Ciekawą propozycją jest również picie kawy z miodem np. akacjowym lub lipowym. Jest wiele sposób, aby uczynić zwykłą kawą swoim codziennym rytuałem, który będzie sprawiał nam wiele przyjemności. Zwłaszcza często towarzyszy nam o poranku.


Jeśli chciałybyśmy wypić ją w kawiarni

Bardzo wiele osób ceni sobie aromat kawy, którą możemy zrobić sobie w domu lub w pracy w ekspresie. To bardzo ważne, aby czuć się dobrze w miejscu, w którym pracujemy i mieć dostęp do ulubionych ziaren kawy, które dodadzą nam energii, kiedy tego potrzebujemy.

Dobrze zaparzona kawa włoska nie ma sobie równych. Jeśli chciałybyśmy wypić ją w kawiarni, warto wybrać smak, który najbardziej cenimy. Jeśli chodzi o sprzedaż kawy to rośnie ona w bardzo dynamicznym tempie. Najbardziej ceniona jest kawa z gatunku arabica, ponieważ ma ona łagodny posmak. Drugi gatunek to kawa robusta, która również gości na półkach w sklepach stacjonarnych. Niektórzy kupują kawę przez internet, ponieważ robią wtedy większe zapasy i mogą liczyć na przystępną cenę. Być może każdy z nas ma swoją ulubioną markę, której się chętnie trzymamy. Często jednak kupujemy kawy w supermarketach podczas codziennych zakupów. Może trafiamy od czasu do czasu na wyprzedaże, podczas których robimy większe zapasy. Niepowtarzalny aromat kawy budzi wiele osób każdego ranka. Wiele osób nie wyobraża sobie codzienności bez filiżanki ulubionej kawy.


Kawa najważniejsza

szkolenia dla baristów

Dla wielu osób na świecie wypicie rano kawy jest najważniejsze, gdyż pobudza ich do działania. Kawa dodaje energii, poprawia humor i sprawia, że bardziej ochoczo rozpoczyna się dzień pracy. I choć najczęściej pijemy ją jeszcze co najmniej dwa razy dziennie, to żadna tak nie smakuje, jak kawa poranna. Dlatego sprzedaż kawy od dziesięcioleci cieszy się powodzeniem, bo nie maleje jej spożycie, a raczej wzrasta. Jakim napojem jest kawa? Kawa jest napojem sporządzanym z palonych i mielonych ziaren kawowca. Można pić ją na gorąco, smakuje również ciepła, a niektórzy piją także zimną kawę. Lecz najczęściej wtedy, gdy nie mają czasu wypić jej gdy jest jeszcze gorąca lub ciepła. Dzieje się tak na przykład w pracy lub podczas pilnych prac domowych. Zazwyczaj większość z nas woli kawę gorącą, lecz czasem sytuacja zmusza i pijemy ją o różnej temperaturze. Różne są rodzaje kawy. I różne jej nazwy odnoszące się do sposobu jej przyrządzania, jak na przykład kawa po turecku, czy kawa włoska, itd.Każdy ma swój ulubiony rodzaj kawy. Jednym spakuje kawa sypana, a innym rozpuszczalna. Ktoś woli kawę zbożową, a inny cappuccino. Na szczęście dziś możemy wybierać, bo jest z czego.


Do europejskich filiżanek napój z ziaren

Do europejskich filiżanek napój z ziaren kawowca zawitał około XVI wieku i uważany był za medyczny specyfik. Kawa była bardzo rzadkim i drogim dobrem, długo niedostępnym dla ludzi z niskich czy nawet średnich warstw społecznych. Sytuacja uległa zmianie, kiedy Europejczycy założyli własne plantacje w koloniach Azji i Ameryki Południowej, a Bliski Wschód przestał być jedynym dostawcą kawy dla Starego Kontynentu. Na początku XIX wieku już nie tylko elity, ale praktycznie każdy Europejczyk mógł raczyć się kofeinowym nektarem. Sprzedaż kawy wzrosła do niewyobrażalnego do tej pory poziomu. Kawiarnie pojawiały się w miastach jak grzyby po deszczu. W samym tylko Wiedniu pod koniec XIX wieku funkcjonowało ich około 1200. W Europejskich sercach zagrzały sobie szczególne miejsca włoskie sposoby przygotowywania kawy. Takie określenia jak cappuccino, caffè czy latte macchiato zagościły na stałe w językach Starego Kontynentu, ciągle wzbudzając niewiarygodnie przyjemne skojarzenia. Kawa włoska stała się praktycznie jedyną, „prawdziwą kawą”; inna niż italska przestała istnieć. Ba! Dla wielu nawet nie ma prawa bytu.


Kawa włoska - jak twierdzą niektórzy

Kawa włoska - jak twierdzą niektórzy - nie ma sobie równych. No cóż, coś w tym jest. Włosi rzeczywiście słyną z dobrej kawy. Łatwo się o tym przekonamy, kiedy odwiedzimy ojczyznę Dantego i Petrarki. Kawę pije się tu powszechnie i to jeszcze od rana do nocy. Tym bardziej, że nie brakuje miejsc, w których serwuje się ten aromatyczny napój. Wiedzą o tym wszyscy, którzy mieli już okazję odwiedzić Italię. Zresztą, zawsze można się tam wybrać. A warto w tym miejscu dodać, że nie tylko z pysznej kawy Italia przecież słynie. Turystów czeka tu moc atrakcji i to praktycznie na każdym kroku. Piękne widoki, ciepłe morze, niezawodna pogoda, moc zabytków, mili ludzi, dobre wino i pyszne jedzenie. Czegóż chcieć więcej?
A skoro już jesteśmy przy kawie, to trzeba wyraźnie podkreślić, że sprzedaż kawy na świecie systematycznie rośnie, bo rośnie jej spożycie. A z drugiej strony istnieje obawa, że za jakiś czas jej cena będzie bardzo wysoka. Dlaczego? Otóż, zmniejsza się areał upraw. Różne są tego przyczyny, ale to już w zasadzie temat na inny artykuł. Delektujmy się więc pyszną kawą, kiedy jeszcze możemy.


Dodane: 03-02-2020 02:53

Widok do druku:

szkolenia dla baristów