Co stanowi podstaw─Ö dobrej

profesjonalne ekspresy

Kawa to zazwyczaj podstawowy, poranny nap├│j wi─Ökszo┼Ťci z nas. Ju┼╝ sam jej aromat stawia na nogi i sprawia, ┼╝e chce nam si─Ö wi─Öcej. Tym bardziej wi─Öc warto wiedzie─ç, jak powinna wygl─ůda─ç prawdziwa, w┼éoska kawa.
Kawa we Włoszech opiera się na całym rytuale. Do godziny 11 pija się kawy mleczne, np. cappuccino czy latte. Później stawia się już na inne rodzaje.
W┼Ťr├│d kaw w┼éoskich najwi─Ökszym uznaniem cieszy si─Ö espresso. Jest intensywna i ma mocny smak. Kolejn─ů, ciekaw─ů kaw─ů jest lungo, do kt├│rej parzenia dodaje si─Ö wi─Öcej wody, ni┼╝ do mocnego espresso. Urozmaiceniem intensywnej kawy mo┼╝e by─ç za to tzw. corretto, czyli espresso z dodatkiem grappy czy koniaku.
Co stanowi podstaw─Ö dobrej kawy? Nie tylko odpowiednie ziarna, ale tak┼╝e ┼Ťwie┼╝e jej zmielenie i zaparzanie. W├│wczas aromat i smak takiej kawy b─Ödzie niesamowity. Kawa w┼éoska nie mo┼╝e zatem oby─ç si─Ö bez dobrego traktowania.
Sprzeda┼╝ kawy we W┼éoszech, jak i na ca┼éym ┼Ťwiecie stale ro┼Ťnie, dlatego ten nap├│j nigdy nie wyjdzie z mody. Jego wszelakie konfiguracje ci─ůgle podbijaj─ů nasze kubki smakowe i skutecznie budz─ů na kolejny, dobry dzie┼ä.


Opr├│cz walor├│w smakowych i pobudzenia oferuje

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napoj├│w na ca┼éym ┼Ťwiecie. Do Polski trafi┼éa ju┼╝ w XVII wieku i od tego czasu zyskiwa┼éa coraz wi─Öksz─ů popularno┼Ť─ç. Wed┼éug statystyk, dzi┼Ť prawie po┼éowa Polak├│w rozpoczyna sw├│j dzie┼ä od fili┼╝anki kawy, co czyni j─ů jednym z najpowszechniejszych surowc├│w kuchennych. Je┼╝eli codziennym rytua┼éem jest si─Ögni─Öcie po kaw─Ö, warto zastanowi─ç si─Ö nad wyborem odpowiedniego produktu. Poza wyrobami najpopularniejszych firm, dost─Öpnych na rynku, cz─Östo wybierana jest te┼╝ kawa w┼éoska, kt├│r─ů wiele os├│b ceni ze wzgl─Ödu na sw├│j wyj─ůtkowy smak i mnogo┼Ť─ç aromat├│w. Sprzeda┼╝ kawy i wzrost jej popularno┼Ťci powoduje pojawienie si─Ö r├│┼╝nych jej form. Zakupione ziarna mog─ů by─ç niepalone lub palone. Dost─Öpna jest r├│wnie┼╝ kawa mielona i rozpuszczalna.
Opr├│cz walor├│w smakowych i pobudzenia, oferuje nam wiele korzy┼Ťci zdrowotnych, gdy spo┼╝ywamy w┼éa┼Ťciwe jej ilo┼Ťci. Mi─Ödzy innymi zmniejsza ryzyko zachorowania na marsko┼Ť─ç w─ůtroby i cukrzyc─Ö. Jest te┼╝ ┼║r├│d┼éem magnezu i witamin z grupy B.
Je┼Ťli spo┼╝ywamy du┼╝o kawy, warto wybra─ç tak─ů, kt├│ra cechuje si─Ö wysok─ů jako┼Ťci─ů i wysok─ů zawarto┼Ťci─ů substancji od┼╝ywczych.


Zwykle do ekspresu wykorzystuje si─Ö specjaln─ů

profesjonalne ekspresy

Jest pewien nap├│j, bez kt├│rego wiele os├│b nie wyobra┼╝a sobie wr─Öcz ┼╝ycia. To kawa. Wed┼éug niekt├│rych kawa powinna by─ç czarna jak smo┼éa, gor─ůca jak piek┼éo i s┼éodka jak mi├│d. Z roku na rok sprzeda┼╝ kawy ci─ůgle ro┼Ťnie, a sposob├│w jej przyrz─ůdzania jest coraz wi─Öcej. Nie wszyscy lubi─ů kaw─Ö s┼éodk─ů, wiele os├│b woli kaw─Ö bez ┼╝adnych dodatk├│w. Inni dodaj─ů do kawy ┼Ťmietank─Ö lub mleko. Coraz wi─Öcej os├│b przyrz─ůdza ten nap├│j z r├│┼╝nymi przyprawami, takimi jak cynamon i kardamon.
Dla wielu pierwsz─ů czynno┼Ťci─ů po przebudzeniu jest zaparzenie i wypicie fili┼╝anki kawy. Wtedy doskonale sprawdza si─Ö kawa w┼éoska, kt├│ra nie bez powodu uchodzi za jedn─ů z najlepszych na ┼Ťwiecie. W┼éosi tak┼╝e przyrz─ůdzaj─ů kaw─Ö na r├│┼╝ne sposoby, ale najpopularniejsze jest chyba s┼éynne espresso, czyli bardzo mocny napar podawany w ma┼éych fili┼╝ankach. Ten smaczny nap├│j przygotowuje si─Ö przez przepuszczenie gor─ůcej wody pod ci┼Ťnieniem przez drobno zmielone, a nast─Öpnie ubite ziarna kawy. Wykorzystuje si─Ö do tego specjalne maszyny, zwane ekspresami. Zwykle do ekspresu wykorzystuje si─Ö specjaln─ů mieszank─Ö r├│┼╝nych gatunk├│w kawy. Espresso mo┼╝na pi─ç bez ┼╝adnych dodatk├│w lub z cukrem.


Dodane: 28-01-2020 02:32

Widok do druku:

profesjonalne ekspresy